Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Z mladinskim delom proti prekarnosti mladih

Pilotni projekt Popotniškega združenja Slovenije

Cilj pilotnega projekta PZS je ozaveščanje mladih o prekarnosti in drugih oblikah dela, s katerimi se bodo srečali, ko vstopijo na trg dela. Prekarnost preprosto pomeni negotovo, kratkoročno ali slabo plačano delo ali delo brez urejenih socialnih pravic, kar vse zelo in dolgoročno vpliva na družbeni in finančni položaj delavca. V projektu bomo mlade (stare med 15 in 29 let) usposabljali za vstop na trg dela, načrtovanje kariere in prepoznavanje prekarnih in nedostojnih oblik dela. Več o aktivnostih je na strani projekta in spodaj.

Sofinancerji.jpg

Prekarnost je vse bolj razširjena, še posebej med mladimi. Vedno pogosteje se pojavlja tudi v oblikah dela, ki so do sedaj veljale kot dolgoročno in finančno varne in »delavcu prijazne«, npr. pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas. Da se ne bi ujeli v »zanko prekarnosti«, je potrebno znati »brati« pogodbe in plačilne liste, poznati pravice zaposlenih, zakone in zakonitosti trga dela, predvsem pa vedeti, s katerim in kakšnim delom si želimo služiti denar in česa si pri tem ne želimo. Celoten program usposabljanj sestavljamo skupaj z mladimi na mariborskih gimnazijah.

V projektu bomo o zgornjih temah izvajali 8-urna brezplačna usposabljanja za mlade ter jim ob tem tudi svetovali, nudili pomoč in podporo. V sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje in podobnimi organizacijami, ki igrajo ključno vlogo na trgu dela, bomo v času projekta od junija 2024 do konca leta 2026 usposobili vsaj 150 mladih. Projekt sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija. Več informacij je na spletni strani projekta, na profilih PZS na Facebooku in Instagramu ter pri vodji projekta marko.ivanisin@youth-hostel.si.